2018-05-14 08:00:07

SEB: Polisen och bankerna samarbetar för att stoppa bedrägerier

Related content
16 maj - 
SEB: Nordic Outlook: Investeringsboom på bred front ger..
15 maj - 
Pressinbjudan till frukostmöte, SEB:s Nordic Outlook
08 maj - 
Pressinbjudan till frukostmöte, SEB:s Nordic Outlook

Som ett led i vågen av telefonbedrägerier går Polisen, SEB, Swedbank och Nordea nu ihop för att stärka medvetenheten hos bankkunderna. Dessutom intensifieras samarbetet kring säkerhetslösningar.

Samhället digitaliseras i snabb takt. Numera kan vi enkelt sköta våra bankärenden via nätet eller mobilen - snabba och smidiga sätt som kunderna uppskattar. Men inte bara tjänsterna utvecklas. Bedragare kommer också på nya sätt att lura kunderna på pengar.

 • Internet är ett verktyg i princip alla bedrägerier som sker i dag. Antalet anmälda bedrägeribrott har fördubblats på några år och ligger i dag på över 200 000 per år. Alla myndigheter och organisationer drabbas. Även bankerna är utsatta, även om det är en liten del av det, säger Jan Olsson, vid Polisens nationella bedrägericenter.

En särskild typ av telefonbedrägerier har dykt upp det senaste året, där du som bankkund är bedragarnas måltavla. Bedragaren tar kontakt med dig via telefon och utger sig för att vara till exempel från banken eller från en myndighet. Bedragaren påstår ofta att det är bråttom och anger olika skäl till att du ska använda ditt BankID, din bankdosa eller dina koder. I samma ögonblick som du gör det kan bedragaren börja tömma ditt konto.

Men BankID, bankdosa och dina koder är personliga värdehandlingar som du inte får lämna ut till någon annan. Dessa är nycklarna till dina pengar.

 • Du kan skydda dig genom att aldrig lämna ut dina personliga koder eller kontouppgifter och genom att aldrig använda BankID på uppmaning av någon som kontaktar dig. Du lämnar ju inte ut dina hemmanycklar till någon bara för att personen påstår sig vara reparatör, säger Jan Olsson.

Polisen, SEB, Swedbank och Nordea samlar nu sina krafter för att stärka medvetenheten hos bankkunderna. Förutom bred upplysning i Polisens och bankernas kanaler, intensifieras samarbetet kring att identifiera bedragarnas nya metoder och kring säkerhetslösningar.

 • Vi ser allvarligt på situationen och arbetar kontinuerligt med att hitta lösningar för att förhindra bedrägerier. Sedan lång tid tillbaka har vi informerat i alla våra kanaler och påmint våra kunder om att aldrig lämna ut sina koder. Vi ser över och säkrar upp våra betaltjänster för att minska risken för bedrägerier. Men vi behöver göra mer för att stoppa bedrägerierna och därför är det viktigt att vi banker och Polisen tillsammans nu hjälpas åt i frågan, säger Mats Torstendahl, chef för division Företag och Privatkunder på SEB.

             

Så skyddar du dig:

 • Lämna aldrig ut dina personliga koder eller kontouppgifter.

 • Använd aldrig BankID på uppmaning av någon som kontaktar dig

 • Om du blir misstänksam, lägg på luren och slå själv in numret till bankens kundtjänst för att kontrollringa.

För ytterligare information:

Frank Hojem, presschef, 070-763 9947

SEB är en ledande nordisk finansiell koncern. Vi tror starkt på att entreprenöriellt tänkande och innovativa företag behövs för att skapa en bättre värld, och med ett långsiktigt perspektiv stöttar vi våra kunder i både med- och motgång. I Sverige och i de baltiska länderna erbjuder vi ett stort spann av finansiella tjänster och rådgivning. I Danmark, Finland, Norge och Tyskland är vi inriktade på företagsaffären och investment banking utifrån ett fullservicekoncept till företag och institutioner. Vår internationella prägel åter­speglas i ett 20-tal kontor världen över med cirka 15 000 medarbetare. Den 31 mars 2018 uppgick koncernens balansomslutning till 2 903 miljarder kronor och förvaltat kapital till 1 854 miljarder kronor. Läs mer om SEB på http://www.sebgroup.com/sv.

Pressmeddelande (PDF)


This announcement is distributed by Nasdaq Corporate Solutions on behalf of Nasdaq Corporate Solutions clients.

The issuer of this announcement warrants that they are solely responsible for the content, accuracy and originality of the information contained therein.

Source: SEB via Globenewswire

Postkommentar

Related debate

 • 1 vecka
 • 1 månad
 • 1 År
Ingen indlæg

Hexatronic Group Bokslutskommuniké 2016-17

2018-02-22 08:00:17
Hexatronic Group AB (publ) Bokslutskommuniké 2016-17 (Kvartalet oktober - december 2017, helåret januari - december 2017 samt perioden september 2016 - december 2017) Helåret (januari till december 2017) Nettoomsättningen uppgick till 1 299,4 MSEK (1 032,3) vilket motsvarar 26 % (43 %) tillväxt under helåret. Rörelseresultatet före avskrivningar (EBI..

SEB: Christoffer Geijer ny chef för Investor Relations

2018-02-21 10:00:33
Christoffer Geijer har utsetts till ny chef för Investor Relations och tillträder sin nya tjänst den 1 april 2018. Christoffer Geijer, idag chef för enheten Finansiella Institutioner inom Debt Capital Markets, division Stora Företag och Finansiella Institutioner, har arbetat i SEB sedan 2014. Dessförinnan arbetade han fem år på Barclays Bank Plc, London. Nuvarande chefen för Investor Relations..

SEB: Investment Outlook: Förbered dig på mer volatilitet

2018-02-20 07:00:06
Fortsatta styrketecken på bred front bekräftar bilden av en global ekonomi i en fas som liknar mogen högkonjunktur. Kapitalmarknadsbilden 2018 skiljer sig dock en del från 2017, som innehöll en kombination av fördelaktiga faktorer som resulterade i mycket starka tillgångsmarknader och rekordlåg volatilitet. I år förväntar vi oss en ryckigare och mer volatil utveckling. - Vi hade under fjolåret ..

Mest lästa nyheter

 • 24 timmar
 • 48 timmar
 • 1 vecka
1
Oboya Horticulture Industries AB: Kommuniké från Oboya Horticulture Industries AB:s årsstämma
2
Beslut av Clean Motion årsstämma 2018
3
Hoylu AB: Hoylu VD ökar ägande
4
Acarix utser senior marknadsföringsexpert med erfarenhet från medtech och kardiovaskulära området som ledamot av styrelsen
5
Kommuniké från årsstämman i Acarix

Related stock quotes

Buy and sell signals

 • Trender
 • Pengamaskinen

Upphovsrätt Euroinvestor A/S 2018  Disclaimer Cookie- og privatlivspolitik
Kursinformation levereras av Morningstar.
Alla kurser är fördröjda 15-20 minuter, enligt distributionsavtal fastställda av de olika börserna.
 
den 23 maj 2018 16:27:28
(UTC+01:00) Brussels, Copenhagen, Madrid, Paris
Version: LiveBranchBuild_20180515.2 - EUROWEB2 - 2018-05-23 16:27:28 - 2018-05-23 16:27:28 - 2 - Website: OKAY